Kore Kültür TANITIMI

                                                              KORE KÜLTÜRÜ
Dünya’da devam eden en eski uygarlık lardan biri olup, 5.000 yılın üzerinde bir tarihe sahiptir. Arkeolojik kanıtlar Kore yarım adasına 500.000 yıl önce yerleşimin olduğunu ileri sürmektedir. Günümüzdeki Kuzey ve Güney politika ayrılığı Modern Kore kültürlerinde ayrılığa neden oldu. Buna rağmen “Kore kültür” geleneği tarihsel olarak iki devlette ortakdır.  Kore ve Çin arasındaki tarihsel bağlar Çinden geniş bir şekilde etkilenirken, Kore kendine özgü kültürü geliştirdi ve diğer kültürleri etkiledi


En büyük şehir, başşehir Seul’dür. Kore, Çin ile Japonya arasında bir köprü olmasına rağmen, kendilerine has bir kültür geliştirmiştir. Köylerde yaşayan Koreliler, yüzyıllar önceki gibi giyinir ve yaşarlar. Şehirlerde yaşayanlar ise batı dünyasının etkisindedirler.
Halkın büyük kesimi Konfüçyüsçülük ve Budizm inancındadırlar. % 25 kadar Hıristiyan vardır. Halkın kullandığı ve resmi dili Korece’dir.

Yiyecek ve İçecek

Kore’nin kendine özgü bir mutfağı vardır, Çin ve Japon mutfaklarından farklıdır. Pirinç temel bir gıdadır ve tipik Kore yemekleri pirinç, çorba, çeşitli sebzeler, balık, yumurta, deniz bitkileri, kümes hayvanları ve soya peyniri içerir. Çoğu çorba ve yemek, acı kırmızı biberle doludur.
Ulusal Spesiyaller
– Bibimbap (Sebzeli haşlanmış pirinç)
– Kimchi (Lahana veya kırmızı turp, şalgam, soğan, tuz, balık, kestane ve kırmızi biberle yapılan çok baharatlı bir yemek)
– Bulgogi (Kömür ateşinde salamura sığır eti)
– Pirzola ızgarası
– Haemultang (Deniz ürünü yemeği)

Ulusal İçecekler

– Yakju (Pirinçten elde edilen likör)
– Soju (Votkaya benzeyen, patates veya tahıldan yapılan bir içki)
– Yerel biralar
– Makgeolli ve Donggongju (Sütlü likörler)
– Ginseng şarabı (Konyağa benzeyen sert ve tatlı bir içki – içerdiği malzemeye göre tadı da farklı olur)


                                                                    HANBOK
Türk televizyonlarında yayınlanan tarihi Kore dizilerinden biliyorsunuzdur HANBOKU.  Bildiğim kadarıyla HANBOK şu an körede bayramlarda, düğünlerde ve cenaze törenlerinde kullanılıyormuş.
Kadın Hanbok'u, vücuda sarılan çima eteği ile çogori denen kısa ceketten oluşurmuş ve Erkek Hanbuk'u da kısa çogori ile paci pantonundan oluşuyormuş.
Ne yalan söyleyeyim ben pek geleneksel şeyleri sevmem, bana göre değil. Fakat tanıdığım bir çok Kore fanı Hanbok giymek için can atıyor.

                                                         Düşlerimin Prensinden bir anı


                                               KİMÇİ İLE BULGAGİ: Sağlıklı Yemekler

    
Ben ilk başta ramen yapmayı denedim şimdiden söylemek istiyorum, Neyse Bulgogi'nin sözcük anlamı 'ateş yemeği 'imiş ve Koreliler arasında çok sevilen bir yemekmiş. Mayalanmış bir sebze yemeği olan Kimçi ise baharatlı bir karşı yemek sağlarmış. Bulgogi her türlü etten yapılabilirmiş,ama en çok sevilenler sığır ve domuz etiymiş.
Doğru tadı sağlamak için eklenen baharatlar hem bulgogi hem de kimçi için çok önemliymiş


Yapılışında sebzeler önce tuzlu suda turşu yapılır,sonra yıkanarak tuzu giderilir.Sebzelerin suyu süzülüp birazcık kuruduktan sonra, lahana ile turba baharat eklenir










                                           ÇONGMİYO ÇERYAK :Atalar Töreni Müziği


Çosan Krallığının (1392-1910) kral ailesi olan Çoncu Yi kabilesinden gelenler,her yıl mayısın ilk pazarında ,hanedanın Seul'ün merkezinde bulunan Çongmiyo Türbesi'nde görkemli törenler düzenleyerek atalarını anarlarmış.
Tören epeyce kısaltılmış biçimiyle yapılsa da ,aralarında taştan ve tunçtan çanların ,çeşitli davulların da bulunduğu 19 değişik klasik müzik çalgısı kullanılarak geleneksel tören için çok özel bir müzik sunulurmuş.



                                                           KAĞIT SANATLARI


Koreliler’in tarihsel olarak saygı gören bir kağıt yapma geleneği vardır ve yerel üretilen iyi nitelikteki kağıtla dolap,sandık,kapaklı çanak,büyük çanak,kavanoz ve tepsi gibi eşyalar yapmışlar.
Çok sevilen başka eşyalar arasında kaelam kutusu ,kilim,perde,çömçe,sadak,pudra kutusu,ayakkabı,lavabo ve lazımlık de vardır.
Bütün bu kağıt ürünlerde vernik kullanılarak hem görünüşleri çekici hale getirilir hem de su geçirmezlik sağlanarak dayanıklılıklarını artırırlarmış. En eski kullanılan vernik,olmamış Japonya hurması suyu,prinç zamkı,perilla yağı karışımıdan oluşuyormuş.




                                          TANÇONG :Binalardaki Süsleme Sanatı

Kore'nin geleneksel evlerde ve nesnelerde görkem, güzellik ve zarafeti yansıtmak için kullanılan süsleme sanatıdır. Tançong için 5 renk kullanılırmış.kırmızı,mavi,sarı,siyah ve beyaz. Tançong'un bir diğer kullanım amcı ise binanın yüzeyini korumak ve ev sahibinin toplumdaki kunumunu vurgularmış.





                                                 YAŞAMA GEÇİŞ TÖRENLERİ

Kore kültüründe bir kişinin hayatı boyunca geçirdiği dönemlere verilen adlara denir. Ergenlik, evlenme, boşanma, ölüm, doğum gibi önemli hayati tecrübelerdeki geçişleri adlandırmanın bir yoluymuş.  Her geçiş birbirinden farklı ve uzunlu kısalı aile içi festival, oruç ,dua vb şeylerle bir döngü oluşturarak tamamlanırmış.


Kore kültüründe aile ve gelenekler çok önemli bir yer kapladığı için kültür devamlılığı için aileler yeni nesillere bu devamlılığı aktarmak için büyük bir çaba içerisine girmiş olsalar bile, değişen zaman ve gelişen teknoloji sayesinde gençler artık bu gelenek ve görenekleri dünyanın diğer tarafında olduğu gibi yavaş yavaş unutmaya başlamışlardır.
Bununla birlikte unutmamak gerekir ki az bulunan şeyler değer kazandığı için yavaş yavaş kaybolan bu gelenek ve görenekler değerlenerek ulaşılmaz bir kültür seviyesine yükselmiştir.
Her ne kadar ülkemizdeki kültür çeşitliliği dünyadaki bir çok ülkeden fazla olsa bile değersizleşen toplum kuralları ve koşulları yüzünden bize ait olan gelenek ve görenekler ya çalınmış ya da unutulmaya yüz tutmuştur.





                                                         HANGIL: Kore Alfabesi

Hangıl, Korece'de "h-a-n-g-ı-l" [한글] harflerine tekabül eden Kore harfleriyle yazılır. 1443 yılında Çosôn Hanedanlığından kral Sejong tarafından yaptırılmıştır.
Koreliler, 15. yüzyıla kadar Çin yazı sistemini kullanıyorlardı; fakat bu sistemin öğrenilmesi zor olduğundan insanların okuyup yazamamasından dolayı Sejong bilim adamlarından yeni bir alfabe yapmalarını istemiş, bu yolla bilimin daha hızlı ilerlemesini ve halkının sosyalleşip çağdaşlaşmasını hedeflemiştir. 1444 yılında tamamlanan alfabe, "Hunmin Côngım" (훈민정음; halka doğruları öğreten ses) adlı eserle halka tanıtılıyor. Hangıl'la yazılan ilk eser budur.
Kore alfabesi temelde 14 ünsüz, 10 ünlüden oluşur. Ayrıca 11 tane yarı ünlü (diphtong) harf bulunur. 5 tane de çift ünsüz bulunur, ama bunlar alfabede yer almaz. Hangıl'ın ilham kaynağı üç temel noktadır. Birincisi insanı temsil eden dikey çizgiler "", ikincisi dünyayı temsil eden yatay çizgiler "", üçüncüsü ise cenneti temsil eden yuvarlak çizgiler, noktalardır "". Ayrıca Hangıl, diğer Moğol, 'Phags Pa ve Çin yazı sistemlerinden faydalanılarak yaratılmıştır.

(ayrıca Korece konuşma ve cümle kurma dersleri düzenlemeyi planlıyorum, şöyle ki bende Korece'yi bilmiyorum benim isteğim hata yaparak birlikte Korece öğrenelim ne dersiniz?)










Yorumlar